homesharing

thuis maak je samen

In HomeSharingbrengen we bewoners met diverse ondersteuningsvragen en jongeren op zoek naar woonruimte samen. Een bewoner is misschien op zoek naar meer sociaal contact, een helpende hand of iemand om van te leren (bijvoorbeeld een nieuwe taal). Jongeren hebben behoefte aan betaalbare huisvesting en een thuis in een nieuwe stad. HomeSharing combineert beide. Het project is geïnspireerd op het internationale succes van Homeshare International

HomeSharing in het kort: 

 • een mogelijkheid om je thuis te voelen in jouw stad en huis
 • een mogelijkheid om te leren van iemand die je anders niet ontmoet zou hebben
 • een initiatief dat helpt bij het oplossen van diverse sociale vraagstukken zoals kamertekorten, eenzaamheid en studentintegratie

We zijn op zoek naar huiseigenaren en studenten die hun tijd, talenten en netwerk willen delen om zo veel mogelijk uit het samenwonen te halen. Huiseigenaren hebben een kamer vrij en hebben een concrete hulpvraag. Studenten zijn gemotiveerd om contact te leggen met mensen buiten hun studentenbubbel en hen te ondersteunen.

Je kunt meer lezen over wat we verwachten in deze documenten: 
Vacature HomeSharing Huiseigenaar (DUTCH)
Vacature HomeSharing Student (DUTCH)

Wil jij jouw thuis delen? Solliciteer nu!
Zorg dat je de vacature leest voordat je solliciteert.

* voor zowel de sollicitaties als het samenleven, houdt Match zich aan de geldende maatregelen van de Nederlandse overheid tegen Covid-19. Zie de veelgestelde vragen hieronder voor meer informatie.

Het project, voor studenten

 • je hebt een tastbare, positieve impact
 • leer van en over Maastrichtse locals 
 • bouw een netwerk op in de stad
 • huur een kamer voor minder geld

Het project, voor huiseigenaren

 • u geeft studenten een geweldige start in Maastricht 
 • leer van en over studenten
 • meer inkomen, meer sociaal contact en een helpende hand waar nodig
 • zorgvuldige selectie en koppeling zodat u weet wie er bij u komt wonen

veel gestelde vragen

Wat zijn de vereisten voor de woonruimte?
Een aangeboden woonruimte moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Er moet voldoende ruimte zijn zodat de personen kunnen samenleven, maar ook ruimte hebben voor zichzelf. De voorwaarden voor de studentenkamer zijn: een oppervlakte van minimaal 5m2, een (brandvertragende) afsluitbare deur, een raam dat open kan, een brandmelder en een vluchtroute naar buiten. In de gehele woning moet minimaal 1 toilet, 1 douche/bad voorziening en 1 keuken aanwezig zijn. Deze faciliteiten mogen gedeeld zijn.

HomeSharing en Covid-19, kan dat?
Ja, we koppelen nog steeds studenten en hospita’s. De selectie en koppeling vindt waar mogelijk online plaats. Als een online afspraak niet mogelijk of wenselijk is, zorgen we ervoor dat 1,5 meter afstand gewaarborgd wordt in een goed geventileerde ruimte.
Nadat er een succesvolle Match is gevonden trekt de student in bij de hospita. Vanaf dan zijn jullie samen een huishouden en gelden de regels voor huishoudens van de Nederlandse overheid. In onderling overleg worden eventueel aanvullende afspraken gemaakt. Wij verwachten van zowel student als huiseigenaar – hier selecteren we op – dat ze hier veilig en verantwoord mee omgaan.

Mocht u het niet prettig voelen om op dit moment iemand in huis te nemen, kunt u zich alsnog opgeven voor het project. Wij contacteren u dan als de situatie in positieve zin (bijvoorbeeld door een vaccin) verandert.

Hoe zit het met de huur?
Volgens de reglementen van de Huurcommissieberekenen wij via het puntensysteem hoeveel kale huur u maximaal kunt vragen voor de kamer. De onderhuurder krijgt 150 euro korting op deze kale huur in ruil voor ongeveer 7 uur aan inzet in de week.

Hoe ziet de selectieprocedure eruit?
We carefully select both homeowners and students. Onze selectie is heel zorgvuldig, zowel voor hospita's als voor studenten. De keuze voor een deelnemer is gebaseerd op onze eigen ervaring van het selecteren van gedreven, enthousiaste studenten en op de kennis van onze ervaren partners zoals Trajekt en andere Homeshare organisaties in 14 landen. Als je het sollicitatieformulier hebt ingevuld, contacteren we je om een telefoongesprek te plannen. Als je voldoet aan de eisen als student, plannen we een langer interview. Als je voldoet aan de eisen als hospita, plannen we een (digitaal) bezoek. Na het interview of bezoek laten we je weten of je definitief geselecteerd bent. Je doet dan mee aan HomeSharing. Maar, omdat we een goede match voor jou willen vinden, kan het even duren voordat we jouw perfecte match vinden. Ondertussen houden we contact. 

contact

Als je nog vragen hebt kun je contact opnemen met Hanna.

Aangesloten bij Homeshare International

Hanna Hesemans, project coordinator
hanna.hesemans@maastrichtuniversity.nl