match huizen

help jouw buurt en woon gratis

Match huizen zijn eengezinswoningen in verschillende Maastrichtse wijken waar je als student gratis woont - je betaalt alleen gas, water, elektra en internet. Samen met medestudenten verbind jij de mensen in jouw buurt. Het project is een doorlopend experiment dat studenten in staat stelt om een positieve invloed te hebben in gemeenschappen en buurten van de stad Maastricht.

Scroll naar beneden voor antwoorden op vaak gestelde vragen. Lees de vacature voor meer informatie over de verwachtingen en jouw profiel.

* De werving voor 2020-2021 is gesloten, maar je kunt altijd solliciteren. We nemen dan contact met je op als er een plaats vrijkomt.

the project, in short

  • Gratis wonen – je betaalt alleen gas, water, elektra en internet
  • Lever een maatschappelijke bijdrage in jouw buurt
  • Vrijheid om jouw eigen sociale impact vorm te geven
  • Word uitgedaagd en doe praktijkervaring op
  • Onze coaches helpen jou om jezelf te ontwikkelen

veel gestelde vragen

Wat voor soort huis kan ik verwachten?
We hebben twee soorten woningen. De eerste zijn woningen die de komende jaren worden afgebroken of gerenoveerd. Houd er rekening mee dat dit niet de nieuwste woningen zijn en dat er dus kleine gebreken kunnen zijn. Natuurlijk zal de algemene staat op orde en leefbaar zijn. In deze woningen heb je meer ruimte dan in andere studentenhuizen, maar de woningen zijn ook ouder. Het tweede type zijn kamers in studentencomplexen. Hier heb je een individuele eenheid waar je de keuken, toilet en badkamer deelt met een of twee andere studenten (niet noodzakelijkerwijs je teamgenoten). Deze kamers zijn modern, in goede staat en hebben goede voorzieningen.

Zijn de woningen gemeubileerd?
Verwacht dat het huis niet is ingericht. Mocht er een jaar eerder een ander team aanwezig zijn geweest, dan kan de woning (gedeeltelijk) zijn ingericht..

Wat zijn de kosten?
Je betaalt voor elektriciteit, gas, water, internet en gemeentelijke belastingen. Deze kosten deel je normaal gesproken met je team van minimaal twee en maximaal vier personen. Deze kosten bedragen tussen de 75 - 125 euro, afhankelijk van je contract, woning, verbruik en teamgrootte.

Moet ik Nederlands spreken?
Your main responsibility in this project is to connect to your (Dutch) neighbours. So yes, language proficiency is a requirement and something we evaluate. We expect you to be able to speak Dutch at A2 level at the end of September. However, this does not mean that you cannot apply if you are not a Dutch native. If you are not at A2 level yet, make sure to start learning today and plan courses in the summer. Take into consideration that september will be a very busy month for you so you won’t be able spend much extra time on language then. These are some options for Dutch courses in Maastricht: UM language center, Learn Dutch in Maastricht, Dutch4you2, Waterval, Berlitz. We are not affiliated with these organisations.

Kan ik minder dan een jaar blijven?
Relaties opbouwen met buren kost tijd. Dit betekent dat één jaar het minimum is voor deelname aan het project, en als je langer kunt blijven is dit een sterk pluspunt.

Hoe verloopt het selectieproces?
Ons selectieproces is erop gericht om jou zo goed mogelijk te leren kennen. Als we op basis van jouw sollicitatie denken dat je bij het project past, nodigen we je uit voor een telefoongesprek van 30-45 minuten. Als de evaluatie van dit telefoontje positief is, nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek van twee uur. Kom je niet naar Maastricht (of kun je niet afspreken vanwege Coronavirus) dan kunnen we deze bijeenkomst doen via een videogesprek. Na dit gesprek laten we je uiterlijk eind juli weten of je bent geselecteerd. Laat het ons weten als deze data een probleem voor jou opleveren.

De selectieprocedure is als volgt:

  • Inleidend telefoontje (ongeveer 30 minuten). De fase van inleidende telefoontjes eindigt op 17 juli. Zorg ervoor dat je je zo snel mogelijk aanmeldt voor de interviews, zodat je voor deze deadline kunt worden opgebeld. Als je bent geselecteerd:
  • Sollicitatiegesprek (ongeveer 2 uur). Op basis hiervan bepalen we de uiteindelijke selectie.

Je hele procedure moet voor 28 juli afgerond zijn. Zorg ervoor dat je je zo snel mogelijk aanmeldt voor de interviews om ervoor te zorgen dat de procedure voor deze deadline wordt afgerond. Als de kalender vol is, kunnen we je niet op andere tijden helpen.

Als je je aanmeldt voor het studiejaar 2020/2021 en je behoort tot de definitieve selectie, dan:

  • Is er op 30 juli een team selectiedag. Tijdens deze dag selecteer jij je team. Houd deze datum vrij.
  • In augustus kun je jouw woningen betrekken.
  • Het project start in september.

Hoe word ik gekoppeld aan huisgenoten?
Op 30 juli is er een teamselectiedag. Hier ontmoet je alle andere deelnemers. Je leert elkaar kennen door middel van gesprekken en samenwerkingsactiviteiten. Na deze dag kun je jouw voorkeur aangeven voor teamgenoten. We matchen je zo goed mogelijk. Houd er rekening mee dat bij het matchen altijd een kans bestaat dat we niet aan al jouw voorkeuren kunnen voldoen.

Kan ik het huis kiezen dat ik wil?
Nee, maar je hebt wel invloed. Nadat je team is samengesteld, kun je als team een huis kiezen dat je het leukst vindt. Vervolgens proberen we jullie op basis van jullie voorkeur te plaatsen. We hebben gezien dat het belangrijker is om de juiste mensen te kiezen om mee te werken en te leven dan om je favoriete huis te krijgen, daarom geven we prioriteit aan het selecteren van je teamgenoten boven het selecteren van je huis.

Kan ik naast het huizenproject ook een bijbaan doen?
Onze ervaring is dat het niet mogelijk is om fulltime studie, Match Huizen en een bijbaan te combineren.

onze partners in dit project

contact

Voor vragen over dit project kun je terecht bij Winnie.

Winnie Bos, projectcoordinator
winnie.bos@maastrichtuniversity.nl