match huizen

help jouw buurt en woon gratis

Match Huizen zijn ruime woningen in diverse wijken in Maastricht. De huisvesting is gratis - je betaalt alleen elektriciteit, gas, water, gemeentelijke belastingen en internet (50-100 euro). Samen met medestudenten verbind jij je buurt en help je jouw buren om nieuwe relaties op te bouwen. Het project wil studenten de mogelijkheid geven een blijvende positieve impact te hebben in hun buurt en woonplaats.

Scroll naar beneden voor antwoorden op veelgestelde vragen. Lees de vacature voor meer informatie over onze verwachtingen en jouw profiel.

Er zijn nog een paar plekken vrij voor het tweede semester van het team 2021-2022. Sollicitaties voor deze plekken zijn open via de link hierboven. We kijken ernaar uit om je te ontmoeten!

het project, in het kort

  • Gratis wonen – je betaalt alleen gas, water, elektra en internet
  • Lever een maatschappelijke bijdrage in jouw buurt
  • Vrijheid om jouw eigen sociale impact vorm te geven
  • Word uitgedaagd en doe praktijkervaring op
  • Onze coaches helpen jou om jezelf te ontwikkelen

veel gestelde vragen

Wat voor soort huis kan ik verwachten?
We hebben twee soorten woningen. De eerste zijn woningen die de komende jaren worden afgebroken of gerenoveerd. Houd er rekening mee dat dit niet de nieuwste woningen zijn en dat er dus kleine gebreken kunnen zijn. Natuurlijk zal de algemene staat op orde en leefbaar zijn. In deze woningen heb je meer ruimte dan in andere studentenhuizen, maar de woningen zijn ook ouder. Het tweede type zijn kamers in studentencomplexen. Hier heb je een individuele eenheid waar je de keuken, toilet en badkamer deelt met een of twee andere studenten (niet noodzakelijkerwijs je teamgenoten). Deze kamers zijn modern, in goede staat en hebben goede voorzieningen.

Zijn de woningen gemeubileerd?
Verwacht dat het huis niet is ingericht. Mocht er een jaar eerder een ander team aanwezig zijn geweest, dan kan de woning (gedeeltelijk) zijn ingericht..

Wat zijn de kosten?
Je betaalt voor elektriciteit, gas, water, internet en gemeentelijke belastingen. Deze kosten deel je normaal gesproken met je team van minimaal twee en maximaal vier personen. Deze kosten bedragen tussen de 75 - 125 euro, afhankelijk van je contract, woning, verbruik en teamgrootte.

Moet ik Nederlands spreken?
Je belangrijkste verantwoordelijkheid in dit project is om contact te maken met je (Nederlandse) buren. Dus ja, taalbeheersing is een vereiste en iets wat we evalueren. In het verleden waren er ook anderstalige studenten bij Match Huizen. Door deze taalbarrière ervoeren de Nederlandstalige studenten meer werkdruk. Daarnaast is het ook moeilijker om in contact te komen met de buurt, wat het doel van de Match Huizen tenietdoet.

Kan ik minder dan een jaar blijven?
Relaties opbouwen met buren kost tijd. Dit betekent dat één jaar het minimum is voor deelname aan het project, en als je langer kunt blijven is dit een sterk pluspunt.

How does the selection process work?
Ons selectieproces is erop gericht om je zo goed mogelijk te leren kennen. Als we op basis van jouw aanmedling denken dat je bij het project past, nodigen we je uit voor een telefoontje van 30-45 minuten. Als de evaluatie van dit telefoongesprek positief is, nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek van twee uur. Mocht je verhinderd zijn om naar Maastricht te komen (of is een live-gesprek niet mogelijk door corona) dan kunnen we dit gesprek via een videogesprek doen. Na dit gesprek laten we je weten of je geselecteerd bent.

De selectieprocedure is als volgt:

  • Telefonisch gesprek (ongeveer 30 minuten) 
  • Sollicitatiegesprek (ongeveer 2 uur). Op basis hiervan bepalen we de uiteindelijke selectie.

Als je je aanmeldt voor het academische jaar 2021/2022 en je wordt geselecteerd, dan:

  • Is er een teamselectiedag op 27 juli. Je selecteert jouw team op deze dag. Houd de datum alsjeblieft vrij!
  • In augustus kun je jouw woning betrekken.
  • Het project start in september.

Hoe word ik gekoppeld aan mijn huisgenoten?
Op 27 juli is er een teamselectiedag. Hier ontmoet je alle andere deelnemers. Je leert elkaar kennen door gesprekken en samenwerkingsopdrachten. Na deze dag kun je jouw voorkeur voor teamgenoten aangeven. We matchen je zo goed mogelijk. Houd er rekening mee dat bij het matchen op deze manier de kans bestaat dat we niet aan al jouw wensen kunnen voldoen.

Kan ik het huis kiezen dat ik wil?
Nee, maar je hebt wel invloed. Nadat je team is samengesteld, kun je als team een huis kiezen dat je het leukst vindt. Vervolgens proberen we jullie op basis van jullie voorkeur te plaatsen. We hebben gezien dat het belangrijker is om de juiste mensen te kiezen om mee te werken en te leven dan om je favoriete huis te krijgen, daarom geven we prioriteit aan het selecteren van je teamgenoten boven het selecteren van je huis.

Kan ik naast het huizenproject ook een bijbaan doen?
Onze ervaring is dat het niet mogelijk is om fulltime studie, Match Huizen en een bijbaan te combineren.

Kan ik samen met vrienden aan het project meedoen? 
Je meldt je individueel aan om met een team van drie te wonen en werken. Wil je je met een vriendengroep van drie aanmelden? Solliciteer individueel en vermeld dit in het sollicitatieformulier onder 'verdere info'. 

onze partners in dit project

contact

If you have any further questions, you can contact Shanti.

initiatiefneemster maakt plannen voor ecodorpen en tiny houses

Shanti van Hout, project coordinator
s.vanhout@maastrichtuniversity.nl